Pandemija koronavirusa je močan opomnik, da nas lahko nepričakovane situacije čakajo za vsakim vogalom. V tem času izzivov vas želimo še naprej podpirati in vam pomagati pri usmerjanju med številnimi informacijami, povezanimi s cepivi in trenutno pandemijo. Zato smo na enem mestu zbrali najpomembnejše informacije.

Zagotavljamo zaupanje v jutri.

Dovoljenje za promet v EU so dobila samo cepiva, ki so varna in učinkovita. Preden cepiva pridobijo dovoljenje za promet, morajo iti skozi enake, točno določene faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Cepiva covid-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi.
 
Res je, da je bila časovnica strnjena, vendar se vmesnih korakov ni preskočilo. Spremljanje varnosti cepiv se nadaljuje tudi po pridobitvi dovoljenja za promet.

Cepljenje je prostovoljna in individualna odločitev. Vrstni red cepljenja določa Nacionalna strategija cepljenja proti covid-19, ki jo je v decembru 2020 sprejela Vlada RS. Glede na količino prvih odmerkov cepiv so k cepljenju najprej povabljeni oskrbovanci in zaposleni v domovih starejših občanov, zaposleni v zdravstvu in starostniki, za njimi bodo prišli na vrsto mlajši kronični bolniki, nato pa zaposleni v nujnih službah.

Ob povečanju razpoložljivosti cepiv se cepljenje postopoma razširi na vse prebivalce.

Vsi starejši (60 let in več) ter kronični bolniki (bolniki z rakom, diabetesom, debelostjo, kroničnimi obolenji dihal, srca, ledvic, jeter, nevrološki bolniki (tudi z možgansko-žilnimi obolenji), imunsko oslabljeni bolniki) za cepljenje pokličejo svojega osebnega zdravnika.

Drugi posamezniki svoj interes za cepljenje lahko izkažejo z oddano vlogo na portalu eUprava.

Vir: NIJZ in GOV.SI
Vir: NIJZ, Cepljenje proti covidu-19 - za strokovno javnost (povezava)

Najpomembnejše informacije o vseh vprašanjih, povezanih s COVID-19, najdete na:

Nacionalni inštitut za javno zdravje

RS GOV.SI

Evropski portal za cepljenje

Evropska komisija

Klicni center Vlade RS: 080 14 04

Telesna temperatura? Suh kašelj? Prebavne težave? Utrujenost? Močan, nenavaden glavobol? Simptomi koronavirusa so številni. Če se kateri od njih pojavi, je najbolje, da takoj ko jih opazite, pokličete svojega zdravnika/pediatra ali pristojno COVID ambulanto.

Informacije o simptomih bolezni COVID-19 in kaj storiti, če jih opazite, najdete tukaj.

Informacije o lokacijah, kjer je mogoče opraviti testiranje, najdete tukaj.

Če v času epidemije potrebujete psihološko pomoč lahko za razbremenitev ali pogovor pokličete na enotno številko 080 51 00 ali pa strokovnjaka iz vašega ali kateregakoli drugega zdravstvenega doma iz seznama, ki je objavljen na NIJZ
Na spletni strani NIJZ najdete koristne informacije o tem, kako zmanjšati tveganje za okužbo.
  • Nosite zaščitno masko
  • Redna higiena rok
  • vzdržujte medosebno razdaljo
  • Prezračevanje prostorov
Če sumite na simptome koronavirusa, se lahko testirate v kraju, ki je naveden na spletni strani gov.si.

Če se držimo epidemioloških ukrepov, lahko ohranimo lastno zdravje in zdravje ljudi okoli sebe.

Trenutne ukrepe in priporočila najdete
na NIJZ

Vir: NIJZ in GOV.SI