Kako piti pravilno?

Le z uravnoteženim tekočinskim ravnovesjem lahko ostanete fit in zdravi.

Eliksir življenja

Pozor, pomanjkanje vode!

Voda je življenje – ne le zato, ker predstavlja od 50 do 75 odstotkov telesne teže odraslih. Le z uravnoteženim tekočinskim ravnovesjem lahko ostanete fit in zdravi. Tukaj preberite, kako pravilno piti.

Majhen vzrok – velik učinek

Kako se občuti pomanjkanje vode?

Voda predstavlja od 50 do 75 odstotkov telesne teže, odvisno od starosti in deleža telesne maščobe. Delež je najvišji pri novorojenčkih in se s starostjo zmanjšuje. Ko se vodno ravnovesje poruši, se oglasi telo.

Zaradi izgube le 2 odstotkov vode je pretok krvi počasnejši, zato so mišice in živčne celice slabše oskrbljene s hranilnimi snovmi. Ob tem se še posebej občutljivo odzovejo možgani. Zbranost in odzivnost se zmanjšata. Slabša presnova povzroči hitrejšo utrujenost in prekomerno zakisanje mišic.

Možni simptomi

Kaj pomeni opozorilni signal žeja?

Če se primanjkljaj vode poveča nad 3 odstotke, so tudi posledice jasnejše. Usta so suha. Pojavijo se glavoboli in utrujenost. Koordinacija je slabša. Če se ob tem močno znojite (npr. vročina) ali imate drisko, boste izgubili več mineralov. Nastopijo mišični krči. Skrajni čas za pitje.

Kdaj se pojavi občutek žeje, se razlikuje od posameznika do posameznika in je odvisno od starosti. Otroci imajo običajno zelo dober občutek za žejo. Po drugi strani pa se odrasli in zlasti starejši ne smejo zanašati le na občutek žeje. Nekateri ljudje začutijo žejo šele, ko telo izgubi 5–10 odstotkov vode. Pri 15–20 odstotkih je možna odpoved ledvic in krvnega obtoka.

Stalen, močan občutek žeje brez očitne potrebe po tekočini lahko kaže na resno bolezen. Med njimi so sladkorna bolezen in bolezni ledvic ali ščitnice.

Realno tveganje

Zakaj preveč vode škodi?

Tako kot premalo tekočine je tudi prevelika količina nezdrava. Tisti, ki močno pretiravajo, se lahko celo »zastrupijo« z vodo.

To ne povzroča le slabosti in glavobolov, temveč lahko v skrajnih primerih, če se ne zdravi, povzroči komo in smrt. Prevelik vnos vode povzroči pomanjkanje natrija v krvi (hiponatriemija) in vodi do patološkega kopičenja vode v možganih, tako imenovanega možganskega edema.

Še posebej ogroženi so športniki, ki želijo hitro nadomestiti izgubo vode po močnem znojenju. Opozorilni znaki so omotica, slabost in zmedenost. Z ustreznim zdravljenjem pa oboleli kmalu ozdravijo.

Odvisno od situacije

Kakšna je dnevna potreba po vodi?

Nemško združenja za prehrano (DGE) odraslim priporoča praviloma 2,65 litra vode na dan. Telo ga v povprečju dobi približno 1,2 litra iz trdne hrane, zlasti sadja in zelenjave. Odrasla oseba potrebuje v povprečju nekaj manj kot 1,5 litra vode, ki jo zaužije s pijačo.

Vendar se dnevna potreba po tekočini poveča v vročem vremenu, pri fizični aktivnosti, zvišani telesni temperaturi in driski. Po podatkih DGE imajo tudi doječe matere večjo dnevno potrebo po vodi, ki jo morajo pokriti z 1,7 litra pijač.

Pri vrhunskih športih je lahko potreba po vodi na uro celo enaka običajni dnevni potrebi. Tudi netrenirani lahko proizvedejo približno 0,8 litra znoja na uro.

Namig: Pri boleznih, kot je srčno popuščanje ali motnje delovanja ledvic, lahko prizadeti zaužijejo le omejeno količino tekočine.

Brez limonade!

Kaj so dobra in slaba sredstva za gašenje žeje?

Negazirana mineralna voda, nesladkani sadni in zeliščni čaji ter jabolčni špricer zanesljivo pogasijo žejo in zagotovijo pomembne minerale. Čeprav za kavo navadno velja, da dehidrira, ima v resnici podoben učinek na ravnovesje tekočin kot voda iz pipe.

Limonade z vsebnostjo sladkorja se slabo spopadejo žeje. Alkoholne pijače lahko telesu odvzamejo tudi vodo in minerale. Svetlo pivo brez alkohola pa je skoraj izotonična pijača in zato dobro pogasi žejo.

Takole

Nasveti za pitje

  • V službo in na šport vzemite s seboj pijačo, s katero se dobro odžejate.
  • Pijte redno, npr. po vstajanju in ob obrokih.
  • Bodite pozorni na to, koliko popijete čez dan.
  • Upoštevajte priporočila za pitje Nemškega združenja za prehrano (DGE).