Načini, kako svojo družino naučiti dobrega duševnega zdravja

Osem zdravih navad, s katerimi boste svojim otrokom dali najboljšo popotnico za življenje – kako poskrbeti za svoje dobro duševno počutje.

Duševno zdravje je način, kako otroci razmišljajo in čutijo o sebi in svetu okoli sebe. Dobro duševno zdravje je pomemben del zdravega otrokovega razvoja, saj vpliva na to, kako se otroci spopadajo z življenjskimi izzivi in stresom. Starši imajo pri podpiranju in spodbujanju otrokovih dobrih navad na področju duševnega zdravja pomembno vlogo.

Spodaj predstavljamo 8 zdravih navad, ki jih lahko priučite otrokom, da izboljšate njihovo duševno počutje in jim zagotovite orodja, ki jih potrebujejo za uspeh in rast.

1. Spodbujajte telesno aktivnost

Redna telesna vadba ni pomembna le za telesno zdravje, temveč pomembno vpliva tudi na duševno zdravje. Poleg ohranjanja moči, kondicije in zdrave telesne teže vadba izboljšuje spanec, razpoloženje, samozavest in socialne veščine. Strokovnjaki priporočajo, da so otroci vsak dan vsaj 60 minut zmerno do intenzivno telesno aktivni. Zabavne družinske dejavnosti, kot so brcanje žoge, vožnja s kolesom, ples, joga v parku, plavanje ali hoja v trgovino namesto vožnje z avtomobilom, so preprosti načini, kako otroke spodbuditi h gibanju. Raziskave tudi kažejo, da sodelovanje v ekipnih športih pozitivno vpliva na duševno zdravje otrok in lahko okrepi njihovo samozavest.

2. Pomagajte razvijati njihovo samozavest

Otroci iščejo potrditev. Če otroke iskreno in resnično pohvalite za njihov trud, jim lahko pomagate razviti zdravo samospoštovanje in samozavest. Uporabite pozitiven, konstruktiven in dosleden pristop k otrokovemu vedenju. To pomeni, da otroka pohvalite in mu namenite pozornost, kadar se lepo obnaša, brez negativnih posledic, kadar se obnaša problematično.

3. Priučite načine za obvladovanje stresa

Stres je neločljiv del življenja, zato je pomembno, da otroka naučite tehnik za spopadanje z njim. Otroku pokažite zdrave načine spoprijemanja s stresom tako, da aktivno prepoznate pozitivne načine obvladovanja stresa, kot so dihalne vaje, sprehod, poslušanje mirne glasbe, joga, branje ali pisanje dnevnika.

4. Spodbujajte družabne stike

Spodbujajte otroka, naj si ustvari mrežo ljudi v šoli, skupnosti ter med sosedi in družino. Strokovnjaki za duševno zdravje priporočajo, da otroci za vsako uro spletnih stikov potrebujejo 30 minut osebnih stikov. To pomeni, da je treba spletne videoigre uravnotežiti z igro s prijatelji na prostem.

5. Igrajte se skupaj

Študije so pokazale, da lahko skupna zdrava igra otrokom koristi na več načinov. Vzemite si čas ter delo in opravke postavite na stran in se posvetite izključno svojemu otroku. Smeh in skupna igra sta odlična načina za lajšanje stresa za vas in vašega otroka. Med igranjem z otrokom ne boste le okrepili odnosa in vezi, ampak se boste verjetno tudi sami pri tem zabavali. Ko otroci vidijo, da se starši znebijo skrbi, jim s tem pokažete, da to zmorejo tudi sami.

6. Priučite dobre spalne navade

Dober spanec je izredno pomemben za naše duševno počutje, kar še posebej velja za otroke. Z zadostnim nočnim spancem lahko izboljšamo svojo koncentracijo, raven energije in razpoloženje. Z rutino pred spanjem otrokom pomagajte na poti k boljšemu spancu. Spodbujajte jih, da gredo spat vsak večer ob istem času, tudi med vikendi in prazniki. Naučite jih, kako se sprostiti in pripraviti na spanje. Uro pred spanjem prepovejte zaslone in uveljavite navado sproščanja ob dobri knjigi ali topli kopeli.

7. Vključite rutine

Otroci se dobro počutijo, če imajo rutino. Stalna rutina jim omogoča, da se počutijo varne, zaščitene in imajo nadzor nad svojim okoljem. Določite rutino za vse – od zbujanja, prehranjevanja, učenja, vadbe, igre in domačih nalog do odhoda v posteljo – da bodo imeli jasen urnik, ki mu bodo sledili.

8. Bodite dober zgled

Otroci se učijo tako, da opazujejo svoje starše. Postavite zgled. Najučinkovitejši način spodbujanja pozitivnih navad na področju duševnega zdravja pri otrocih je, da te navade prakticirate sami. Bodite dober zgled svojim otrokom z zdravo prehrano, redno telesno vadbo in tehnikami sproščanja.