Zdrav duh v zdravem telesu  - nasveti za boljše zdravje

Svetovni dan zdravja, ki ga vsako leto obeležujemo 7. aprila, je namenjen promoviranju koristi zdravja in dobrega počutja.

Svetovni dan zdravja obeležuje obletnico leta 1948 ustanovljene Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), vsako leto pa se osredotoča na določeno temo, ki vpliva na javno zdravje. Poleg osredotočanja na letošnjo temo, ki se glasi: "Moje zdravje, moja pravica", bo Svetovna zdravstvena organizacija zaznamovala tudi 76. obletnico obstoja pod geslom ''76 let izboljševanja javnega zdravja''.

Ob svetovnem dnevu zdravja se promovirajo prednosti zdravja in dobrega počutja, po vsem svetu pa se organizirajo kampanje, vključno s konferencami, seminarji, delavnicami in aktivnostmi. Pripravili smo nekaj idej, kako se lahko vključite in praznujete letošnji svetovni dan zdravja.

Postanite aktivni

Redna vadba je pomembna za ohranjanje zdravja in telesne pripravljenosti. Pomaga pri zmanjševanju stresa, izboljša razpoloženje in gibljivost telesa. Po priporočilih strokovnjakov lahko s 150 minutami ali več zmerne do intenzivne telesne dejavnosti na teden zmanjšate telesno težo, postanete psihično odpornejši in, kar je najpomembnejše, preprečite tveganja za bolezni srca in ožilja, kot so srčni infarkt, kap in sladkorna bolezen. Ob svetovnem dnevu zdravja bodite aktivni in poženite svoje srce s pohodom, kolesarjenjem, sprehodom, tekom ali plavanjem.

Meditirajte

Poleg skrbi za telesno zdravje je pomembno, da ste pozorni na svoje duševno počutje. V svoj vsakdanjik vključite meditacijo in jogo ali izvajajte vaje globokega dihanja. Z meditacijo, jogo in globokim dihanjem se sprostite ter umirite svoj um in telo.

Zdravo se prehranjujte

Vsi poznamo pregovor: "Si to, kar ješ." Uravnotežena prehrana pomaga ohranjati zdravo telo in duha. Ob svetovnem dnevu zdravja v svojo dnevno prehrano dodajte zdrava in hranljiva živila. Vsak bi moral dnevno zaužiti pet obrokov, tj. pet obrokov svežega sadja in zelenjave, da bi v pravih količinah dobil potrebne hranilne snovi. V prehrano vključite puste beljakovine, kot so perutnina, fižol, ribe in tofu. Izogibajte se prenajedanju in jejte toliko, da se počutite siti. Nehajte jesti, preden se počutite popolnoma siti, in dajte telesu čas, da hrano pravilno prebavi. Prigriznite z živili, kot so oreščki in sadje, ter se odpovejte nezdravi, ocvrti in predelani hrani.

Pijte veliko vode

Pitje zadostne količine vode vsak dan je pomembno za ohranjanje ustrezne hidracije telesa. Voda deluje kot naravno čistilo za organe in prebavni sistem ter pomaga pri sproščanju škodljivih toksinov iz telesa.

Izogibajte se škodljivim snovem

Odpravite vse slabe navade, kot sta kajenje in uživanje alkohola. Na svetovni dan zdravja lahko začnete zmanjševati te navade in jih sčasoma popolnoma opustite.

Zagotovite si dovolj mirnega spanca

Dober spanec je ključ do dobrega zdravja in počutja. Spanje neposredno vpliva na vaše razpoloženje, presnovo, telesno težo, spomin, raven stresa, imunski sistem in zdravje srca in ožilja. Kakovosten spanec pomaga sprostiti telo, umiriti misli in zmanjšati stres.

Opravite zdravstveni pregled

Tudi če se počutite zdravi, je pomembno, da redno hodite na zdravniške preglede, ter ste tako vedno prepričani o svojem zdravju. Naročite se na celovit zdravstveni pregled pri svojem zdravniku. Visok krvni tlak lahko več let ostane neodkrit, med drugim pa prispeva k tveganju za srčni infarkt in možgansko kap. Odstotek telesne maščobe (količina maščobe, ki jo imate v telesu) lahko poveča tveganje za različne bolezni in težave, vključno z rakom. Poleg tega lahko visceralna maščoba (nevidna maščoba, ki obdaja vaše organe) prispeva k tveganju za nastanek sladkorne bolezni.

Sodelujte v kampanjah ob svetovnem dnevu zdravja

Na spletnem mestu Svetovne zdravstvene organizacije si lahko ogledate več informacij o različnih kampanjah ob svetovnem dnevu zdravja in o tem, kako lahko sodelujete.

V družbi Allianzu je naše poslanstvo, da vas ohranjamo zdrave.