Vzdrževanje električnih avtomobilov –
ni tako drugačno 

Kaj točno pomeni vzdrževanje električnega avtomobila? Koliko stane, da deluje nemoteno? Kako drugačno je v primerjavi z vzdrževanjem običajnega bencinskega vozila? To so nekatera od vprašanj, ki si jih potencialni kupec zastavi pred prehodom na avtomobil na baterijski pogon. Z vse več proizvajalci, ki uvajajo več električnih modelov, in vse več gospodarstvi, ki postajajo bolj okolju prijazna, bo število ljudi, ki si zastavljajo ta vprašanja, le še naraščalo. 

Nižji stroški goriva 

»Polnjenje« – to je vidik, ki se najpogosteje pojavlja v primerjavah med električnim in bencinskim avtomobilom. In to upravičeno. Stroški polnjenja vašega električnega vozila so lahko skoraj nični, če imate hišo in streho s solarnimi paneli. Elektriko, ki jo proizvedejo ti paneli, lahko uporabite za polnjenje svojega električnega avtomobila, pri čemer je to v primerjavi z vsakodnevnimi stroški popolnoma brezplačno. Seveda je treba nekaj denarja porabiti za to solarno streho (ali sledilnik), a če v vsakem primeru živite vse bolj okolju prijazno ali energijsko neodvisno, je brezplačno polnjenje vašega električnega avtomobila zagotovo nekaj, v čemer boste uživali. Še posebej, če to primerjamo s količino denarja, ki ga vsak mesec pustite na bencinski črpalki. 

Obdobni pregledi 

Kaj pa dejansko vzdrževanje? Kakšno obdobno vzdrževanje potrebuje električni avtomobil? 

No, v primerjavi z bencinskim avtomobilom pravzaprav vzdrževanje ni tako drugačno. Čeprav vaše novo električno vozilo nima motorja z izgorevanjem, pa je v notranjosti še vedno na stotine gibljivih delov, ki potrebujejo mazanje, saj je vozilo še vedno mehanski izdelek. Slednjega lahko zato doletijo enake bolezni kot njegovega dedka na bencinski pogon. Najočitnejša točka, ko govorimo o stroških vzdrževanja električnega avtomobila, je, da lahko pozabite na redno menjavo motornega olja, filtrov za olje in gorivo, zračnega filtra motorja ali občasno delov izpušnih cevi ali vžigalnih svečk. Kakšno vzdrževanje torej potrebuje električni avtomobil? 

Presenetljivo je, da bo morda potreboval nekaj olja, vendar ne običajnega motornega olja, ki ga uporabljajo bencinski avtomobili. Večina električnih avtomobilov uporablja neposredni pogon ali večstopenjski menjalnik za prenos moči motorja na kolesa. Te sisteme prenosa bo morda treba podmazati, vendar se bo urnik vzdrževanja razlikoval od proizvajalca do proizvajalca. 

Ustaviti se mora takrat, ko to hočete. 

Tako kot pri avtomobilu na bencin si tudi vi želite imeti zavore v vsakem trenutku polno zmogljive. To pomeni pregled in občasno menjavo zavornih ploščic, diskov ali bobnov. Pri večini električnih avtomobilov del zaviranja izvede električni motor, ki poskuša pridobiti čim več energije, preden njegovo delo prevzamejo dejanske zavore, zaradi česar je njihova življenjska doba daljša. Poleg tega ima električno vozilo v primerjavi z bencinskim avtomobilom nižjo težo – če odstranimo motor, izpušni sistem in rezervoar za gorivo, je avtomobil lažji, zavore pa imajo manj dela. Slednje sicer kompenzira baterija, ki jo morajo električni avtomobili voziti s seboj. Razlike med težo baterije in težo motorja ter rezervoarja za gorivo v istem modelu se lahko razlikujejo od avtomobila do avtomobila, toda glavno pravilo je naslednje: pri vzdrževanju zavornega sistema avtomobilov z električnim pogonom v primerjavi z bencinskim bo električen morda potreboval nekoliko manj vaše pozornosti. 

Pozor, pred nami je zahteven odsek! 

Zdaj si pa oglejmo vzmetenje. Večino drogov, zglobov, ležajev in puš, ki jih najdete v bencinskem avtomobilu, lahko pričakujete tudi v električnem. In kot vsi vemo, se ti deli sčasoma obrabijo in potrebujejo vzdrževanje. Tako se s tega vidika urnik vzdrževanja električnega avtomobila ne bo zelo razlikoval od urnika vzdrževanja bencinskega avtomobila. Kadarkoli zaslišite škripanje, topot ali druge zvoke, ki jih pred nekaj tedni niste slišali, bi verjetno morali obiskati mehanika. 

Naj gladko teče ves čas 

Kaj pa srce električnega vozila? Ali avtomobili na baterijski pogon potrebujejo več vzdrževanja samo zato, ker jih napajajo baterije? Večina električnih vozil uporablja hladilne sisteme, ki ohranjajo razumno temperaturo njihove elektronike in same baterije. Hladilno sredstvo boste morali zamenjati ali ponovno napolniti. Nekateri avtomobili imajo celo posebne kanale za pretok zraka, ki baterijam pomagajo delovati na želeni temperaturi. Uporabniki mora samo zagotoviti, da ti kanali niso zamašeni in lahko zrak prosto kroži. 

Drugo vzdrževanje električnih avtomobilov se ne razlikuje od vzdrževanja bencinskih avtomobilov. Tako kot pri običajnem bencinskem avtomobilu morate tudi pri električnem zamenjati pnevmatike, metlice brisalcev, dvakrat na leto izvesti postopek protikorozivne zaščite ter občasno zloščiti žaromet ali barvo.   

 

 

charger plug in into car
varnost
formula 1 vehicles
vzdrževanje