Dolga vožnja z avtomobilom:
kaj moram upoštevati?

Počitnice z avtomobilom imajo številne prednosti: več prostora za prtljago, mobilnost na lokaciji, časovna neodvisnost itd., toda obstaja tudi ena velika pomanjkljivost – trajanje potovanja. Počitniško potovanje z avtomobilom je največkrat povezano z dolgimi vožnjami. To je lahko izziv za telo in duha. Ne le za voznika, temveč za vse potnike v vozilu. Zato je načrtovanje tako dolge vožnje z avtomobilom vsaj tako pomembno kot samo potovanje. Povedali vam bomo, na kaj morate biti pozorni, da bo vaša vožnja čim bolj varna in udobna ter da boste na cilj prispeli brez stresa.

Splača se začeti zgodaj

S fizičnega vidika je smiselno začeti pot v jutranjih urah. Tudi s prometnega vidika je običajno bolje, da se na pot odpravite zgodaj. Pogoj za to je, da ste noč pred tem dovolj spali in se počutite spočiti. Šele takrat ste pripravljeni in dovolj budni, da se lahko odpravite na pot z avtomobilom. Izogibajte se vožnji ponoči, utrujenost je namreč lahko vaša poguba, saj s tem sebe, potnike in druge udeležence v prometu spravljate v veliko nevarnost.

Takoj ko se pojavi eden od klasičnih simptomov utrujenosti, kot so povečano zrenje in mežikanje, pekoče oči, slabo razpoloženje ali izguba koncentracije, je treba narediti odmor.

Malica za dolgo potovanje z avtomobilom in dovolj tekočine

Samo vprašanje časa je, kdaj se bo med potovanjem oglasil želodec. Seveda se lahko ustavite na enem od številnih počivališč in premagate lakoto. Ker pa je tamkajšnja hrana običajno težka, zaradi česar ste utrujeni in otopeli, je bolje, da izberete lahek potovalni prigrizek. Pripravite ga lahko že dan prej in ga imate vedno pri roki, tudi ko je prometna situacija zelo naporna.

Posebej priporočljivi so:

  • polnozrnati kruh ali tortilje, obložene ali polnjene s sirom, puranjim mesom, namazom, zelenjavo in solato
  • lahke solate s testeninami, rižem ali krompirjem
  • Finger food: zelenjavne palčke, češnjev paradižnik, kocke sira, trdo kuhana jajca, salami palčke itd.
  • Prigrizki: študentska hrana, oreščki, sadje, sadne ploščice, polnozrnati piškoti
  • Pijače: voda, čaj, razredčeni sokovi

Namig! Hladilna torba za avto je na poletnih potovanjih zlata vredna. Nekatere hladilne torbe so opremljene z ustreznimi priključki, tako da jih je mogoče uporabljati tudi v avtomobilu.

Zlasti na dolgih vožnjah z otroki vseh starosti je pomembno, da imate vedno pri roki dovolj prigrizkov in pijače. Poleg dolgčasa sta namreč lakota in žeja najpogostejša simptoma, ki lahko izčrpata starše za volanom. Zdrava, ustvarjalna malica z zelenjavo in sadjem, ki jo je mogoče hitro pojesti tudi z rokami, vse hitro spravi v boljše razpoloženje.

Med potovanjem si vzemite premore, da se razgibate

Vsak odmor, bodisi zaradi lakote, žeje, stranišča, utrujenosti ali katerega koli drugega razloga, je vsekakor treba zavestno izkoristiti tudi za gibanje. In to velja za celotno družino. Dolgotrajno sedenje v telesu povzroča napetost ter ležernost in izgubo koncentracije. Učinkoviti so že kratki premori z razgibavanjem, zlasti če potujete v posebnih okoliščinah, na primer v nosečnosti ali z dojenčkom.

Z majhnimi vajami za razgibavanje in raztezanje na počivališču se telo raztegne in sprosti napetosti. Bolečine v hrbtu so zlasti med vožnjo zelo pogoste in jih je mogoče ublažiti z usmerjenimi razteznimi vajami. Tudi v avtomobilu, na primer ob prometnih zastojih in v podobnih situacijah, se lahko malo razgibate in raztegnete ter napnete in sprostite mišice, ki jih med sedenjem ne uporabljate.

Nasveti za vožnjo v vročini

Na dolgem potovanju z avtomobilom v času poletnih počitnic je vročina utesnjujoč dejavnik. Naša priporočila vam bodo pomagala preživeti tudi najbolj vroč dan potovanja:

  • pred vožnjo dobro prezračite avto;
  • med odmori zapustite vozilo – vsi potniki, ne glede na to, ali gre za ljudi ali živali;
  • poskrbite za prijetno temperaturo v avtomobilu (približno 21 do 23 stopinj Celzija).
  • Zaščita pred soncem: senčniki ali prevlečene blazine močno zmanjšajo vročino v parkiranem avtomobilu;
  • izogibajte se opoldanski vročini;
  • pijte dovolj tekočine;
  • otroške sedeže pokrijte s krpo in pred namestitvijo preverite, ali so vroči – prevleke se lahko močno segrejejo;
  • preverite akumulator – močna vročina ga oslabi.

Pravilno ravnanje ob prometnih zastojih

Če ste se dobro pripravili, poznate pot in se nanjo odpravite dovolj zgodaj, imate največ možnosti, da se izognete zastoju, če je le mogoče. Na nekaterih mestih, na primer na mejnih prehodih ob potovalnih sobotah, se žal pogosto ni mogoče izogniti prometnemu zamašku. Tudi nesreče povzročajo nepredvidljiv prometni kaos in ure čakanja.

Naši nasveti za pravilno ravnanje ob prometnih zastojih:

  • poslušajte prometne novice ali preverite aplikacije, da se boste lahko pravočasno odzvali;
  • ko opazite zastoj, vklopite utripajoče luči in takoj zavirajte;
  • oblikujte reševalni pas in ohranjajte varnostno razdaljo;
  • izogibajte se pogostim spremembam pasov;
  • če obstanete v predoru, izklopite motor;
  • ostanite mirni in neprostovoljni odmor izkoristite za nekaj razgibalnih vaj in prigrizke.

Sestavljanje seznama predvajanja glasbe za potovanje

Ne nazadnje je dolga vožnja z avtomobilom še posebej uspešna takrat, ko je v ozadju prava glasba. Ker radio ne ponuja vedno tistega, kar želite slišati, je skrbno pripravljen seznam predvajanja kot nalašč za dolga potovanja z avtomobilom.

Glede na to, s kom potujete, je ta seznam predvajanja lahko pisana mešanica priljubljenih pesmi in klasičnih skladb, ob katerih lahko pojejo vsi. Tako bo vsak dobil svojo priložnost in potovanje z avtomobilom bo minilo veliko hitreje.  

charger plug in into car
varnost
formula 1 vehicles
vzdrževanje